Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2006

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ


H ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ

Μια από τις ονομασίες της εκκλησιαστικής πολυφωνικής παράδοσης της Κέρκυρας. Η παράδοση αυτή χρονολογείται από το 1669, όταν Κρήτες πρόσφυγες κατέφυγαν μαζικώς στα Επτάνησα. Αυτοί, επηρεασμένοι από τους Βενετούς είχαν ήδη εισάγει στοιχεία πολυφωνίας στους ψαλμούς και τους ύμνους της ορθοδόξου εκκλησίας. Η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε περαιτέρω σε κάθε νησί του Ιονίου ξεχωριστά. Στην πάροδο των αιώνων δέχθηκε και άλλες επιρροές τόσο από την κλασσική βυζαντινή μουσική, όσο και από τη δύση. Οι επαΐοντες μπορούν εύκολα να διακρίνουν μερικές στα παρατιθέμενα δείγματα. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτω στο τέλος βιβλιογραφία.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ

Εδώ και τρία χρόνια, στη χάση και στη φέξη, ηχογραφώ ψαλτάδες οι οποίοι γνωρίζουν το ιδίωμα. Κυρίως συνεργάζομαι με τον πατέρα Κωνσταντίνο Σουρβίνο, εφημέριο του ι.ν. των αγίων Στεφάνου και Βασιλείου στην πόλη της Κέρκυρας. Χρησιμοποιώ ένα τετρακάναλο κασετόφωνο, χάρη στο οποίο μπορώ και ηχογραφώ τρεις από τις τέσσερις φωνές για κάθε κομμάτι (ο ιερέας δεν μπορεί –λόγω εύρους φωνής να μου τραγουδήσει την τέταρτη και βαρύτερη φωνή).

ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στα παρακάτω δείγματα, οι φωνές soprano alto και tenoro (οι soprano και alto νοούνται- στην κερκυραϊκή ψαλτική ως ανδρικές ) τίθενται όπως μου τις έψαλλε ο ιερέας. Η φωνή basso συνετέθη από εμένα. Η σύνθεση βασίστηκε στη συμπεριφορά της (είναι μάλλον νωρίς ακόμη για να θεσπίσω κανόνες), όπως ορίζεται από τους μπάσους ψαλτάδες που έχω ακούσει. Για την ανάγνωση της παρτιτούρας, επισημαίνω ότι οι μικροί φθόγγοι λαμβάνουν αξία από τον επόμενη κανονικό φθόγγο όταν είναι συζευγμένοι. Όταν είναι ασύζευκτοι λαμβάνουν αξία από τον προηγούμενο φθόγγο ή παύση.


ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(α/α
Συγγραφέας
Τίτλος
Εκδότης
Τόπος /χρόνος )
1
Μάρκου Φ. Δραγούμη
Η μουσική παράδοση της ζακυνθινής εκκλησίας
«οι φίλοι του μουσείου Σολωμού και επιφανών ζακυνθίων»
Αθήνα 1990
2
Ιωάννη Φιλόπουλου
Εισαγωγή στην ελληνική πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική
Νεφέλη
Αθήνα 1990
3
Τάκη Καλογερόπουλου
Λεξικό της ελληνικής μουσικής –τόμος 3
Γιαλέλλη
Αθήνα 1999
4
Μάρκου Μαυροειδή
Κερκυραική ψαλτική οκτωηχία
( ανέκδοτο)
Κέρκυρα 2000





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου εμφανίζονται οι παρτιτούρες σου. Τις έχεις βάλει;